Marea majoritate a cancerelor pulmonare poartă mutații care pot fi țintele tratamentelor direcționate.
Oncologia de precizie, în care terapia este selectată pe baza caracteristicilor moleculare ale tumorii, este din ce în ce mai des utilizată pentru tratarea tumorilor.
În timp ce conform abordării oncologice clasice, baza deciziei de tratament este determinată de tipul histologic și amploarea tumorii, este esențială cunoașterea informațiilor moleculare ale tumorilor pentru a putea face o alegere personalizată a tratamentului. În acestea ajută diagnosticarea moleculară și software-ul oncologic premiat în repetate rânduri al firmei Oncompass Medicine
Pentru tratamentul direcționat al cancerului pulmonar, înainte de începerea tratamentului este necesară efectuarea unui test de diagnostică moleculară.
Solicita o opinie medicala gratuita!
Diagnostic molecular
Toate cancerele au o origine genetică, iar pentru multe dintre defectele genetice care provoacă cancerul, se poate oferi deja un tratament oncologic personalizat. Diagnosticul molecular dezvăluie cauza cancerului și, pe baza defectelor genetice care au fost identificate, folosim software-ul nostru brevetat și specializat pentru oncologie în vederea identificării punctului de atac al tumorii, adică ținta moleculară, precum și medicamentele personalizate care pot fi asociate acestei ținte.
În funcție de mărimea și aspectul celulelor canceroase pulmonare la examinare microscopică, se disting două tipuri de grupări histologice: tumori fără celule mici (NSCLC) și tumori cu celule mici (SCLC).
În plămâni pot apare și alte tumori maligne non-epiteliale de exemplu sarcomurile , iar tumorile metastenice secundare sunt foarte frecvente atunci când tumoarea primară este localizată într-un alt organ, iar tratamentul acestora lor este diferit.
Tratamentul principal pentru cancerul pulmonar avansat sau în metastază este terapia medicamentoasă:chemoterapia și și/sau imunoterapia direcționată pe baza informațiilor moleculare.
În cazul cancerelor pulmonare, tratamentul direcționat pentru mutațiile EGFR, și ALK/ROS1 se face cu medicamente orale cu greutate moleculară mică, respectiv cu inhibitor al tirozin kinazei (TKI).
Sunt cunoscite mai multe gene care pot fi responsabile pentru dezvoltarea tumorii în cancerul pulmonar, cum ar fi HER, BRAF, KRAS, MET, KIT, RET, FGFR1, NRG1, care constituie ținte terapeutice suplimentare.
Tratamentul direcționat se poate baza în siguranță doar pe un profil genetic detaliat al tumorii, care este singura modalitate de a înțelege comportamentul tumorii la nivel molecular. În cele mai multe cazuri, sunt testate 600 de gene, iar aceste teste sunt completate de teste specifice suplimentare.
Dintre cele 25.000 de gene umane, aproximativ 600 de gene pot provoca cancer. O medie de 4-5 defecte genetice diferite în cadrul unei tumori sunt responsabile în mod colectiv de diviziunea celulară patologică și este necesară o hartă genetică detaliată a tumorii date pentru decizia terapeutică adecvată. Cu cât există mai multe defecte genetice într-o anumită tumoare, cu atât este mai dificil să se selecteze un punct molecular de atac. Tratamentul vizat, cu siguranță, se poate baza numai pe un profil genetic detaliat al tumorii.
Sursa aici