Home / Cancer pulmonar
Despre cancerul pulmonar
Desi fumatul este cauza principală, oricine poate dezvolta cancer pulmonar.
Plămânii absorb oxigenul din aer si aduc oxigenul in sange, care se livrează in restul corpului. Pe masura ce celulele organismului folosesc oxigenul, ele eliberarea bioxid de carbon. Sangele transporta bioxidul de carbon înapoi la plămâni si apoi bioxidul de carbon părăseste corpul, atunci când oamenii expira.
Plămânii contin mai multe tipuri de celule. Majoritatea celulelor din plamani sunt celule epiteliale. Celulele epiteliale tapeteaza caile respiratorii si produc mucus, care lubrifiaza si protejeaza plamanii. Plamanul contine, de asemenea celulele nervoase, celule producatoare de hormoni, celule sanguine si celule structurale sau de sustinere.
Cancerul pulmonar incepe atunci cand celulele din plamani cresc excesiv, necontrolat si formeaza o masă (de asemenea, numita tumora, leziune sau nodul). O tumoare canceroasa este o colectie de un număr mare de celule canceroase si apare ca o masă în tesuturile pulmonare. O tumoare pulmonară poate începe oriunde in plamani.
Nu ai reusit sa gasesti rezolvarea problemei tale medicale in Romania?
Cere sfatul specialistilor din Turcia de la Spitalul Anadolu!
Dr. Mırela Miertoiu
Medic specialist Medicina de Familie , MR Dermatovenerologie ,
Competenta ecografie generala ,
Doc. Stiinte Medicale Dermatologice
Reprezentant oficial onorific al Centrului Medical Anadolu (Anadolu Saglik Merkezi Istanbul)
Email: drmirelamiertoiu@gmail.com | Mobile: 0040722214856
Factori de risc
Fumatul, incluzand tigări, trabuc si pipa, este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar. Cele mai multe cancere pulmonare apar la persoanele care fumeaza sau au fumat în trecut. Fumul de tutun afecteaza celulele din plamani, determinind celulele sa creasca anormal. Riscul ca fumatul va duce la cancer este mai mare pentru persoanele care fumează mult si/sau pentru o perioadă lungă de timp.
Epunere la fumul de tutun al fumatorilor din jurul tau este de asemenea un factor de risc pentru cancerul pulmonar. Fumatul pasiv este fumul care vine de la o tigară care arde sau care este expirat de fumatori. Oamenii care inhaleaza fumul second-hand sunt expusi la aceeasi agenti cauzatori de cancer ca si fumatorii, desi în cantităti mai mici.
– Radon. Aceasta este un gaz invizibil, inodor eliberat în mod natural de către unele soluri si roci. Expunerea la radon a fost asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Cele mai multe magazine de materiale de constructii au kituri care testeaza nivelul de radon din casa si subsolurile pot fi ventilate pentru a reduce expunerea la radon.
– Azbest. Aceste cristale se gasesc in mai multe tipuri de roci si sunt adesea folosite ca ignifuge în clădiri. Când fibrele de azbest sunt inhalate, acestea pot irita plamanii. Multe studii arata ca o combinatie de fumat si expunere la azbest este deosebit de periculoasa.
Oamenii care lucrează cu azbest la locul de muncă, cum ar fi constructia de nave, mine de azbest, izolare sau repararea frânelor de automobile si fumul au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Utilizarea echipamentului de protectie a respiratiei reduce acest risc.
– Poluarea aerului. Unele studii au aratat o legatura intre poluarea aerului si un risc crescut de cancer pulmonar.
– Alti factori de mediu. Exista si alti factori de risc de mediu pentru cancerul pulmonar. Acestea includ: arsenic, crom, nichel, gudron si funinginele. Aceste substante pot cauza cancer pulmonar la persoanele care sunt expuse la la locul de muncă si nu au fumat niciodata, dar riscul este mai mare la persoanele care sunt expuse si la fumul de tigara. A fi expus la aceste substante este mult mai putin probabil să provoace cancer pulmonar decat este fumatul.
Unele studii au arătat că bautul in cantităti mari de alcool este legat de un risc crescut de cancer pulmonar.
Administrarea de suplimente cu beta-caroten(pastile) poate creste riscul de cancer pulmonar la fumatorii care fumeaza unul sau mai multe pachete pe zi. Riscul este mai mare la fumatorii care beau una sau mai multe bauturi alcoolice in fiecare zi. Majoritatea fructelor şi legumelor de culoare verde-galben-portocaliu sunt surse bogate în betacaroten.
Simptomele
Simptomele comune ale cancerului pulmonar pot include:
– Extenuare (oboseală)
– Tuse
– Dificultăti de respiratie
– Dureri în piept, în cazul în care o tumora invadeaza o structură în cadrul toracelui sau implică mucoasa pulmonara(pleura)
– Pierderea poftei de mâncare
– Tuse cu flegma sau mucus
– Tuse cu sânge, numita hemoptizie